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ADMINISTRATIVE ORDER #000130- 091318
CODE INTERPRETATION

CODE SECTION: SMC 20.70.450 Access Widths

II.

ISSUE(S):

Is the clause “without adjacent development potential” superfluous to give effect to
SMC 20.70 Subchapter 6 access widths?

What SMC section regulates vehicle and pedestrian internal circulation beyond the
access approach for five (5) or more single-family attached dwellings?

FINDINGS:
Relevant Shoreline Municipal Code (SMC) Provisions

SMC 20.20.010 defines “access” to mean “a way or means of approach to provide
vehicular or pedestrian physical entrance to a property.”

SMC 20.20.017 defines “dwelling, single-family attached” as “a building containing
more than one dwelling unit attached by common vertical wall(s), such as townhouse(s)
and duplexes. Single-family attached dwellings shall not have units located one over
another (except duplexes may be one unit over the other).”

SMC 20.50 Subchapter 3 Multifamily and Single-Family Attached Residential
Design

20.50-140 Parking —Access and location — Standards
SMC Subchapter 6 - Access Widths provides the standards for access:

20.70.440 Purpose.



The purpose of this subchapter is to establish basic dimensional standards for
access widths when applied to certain types of development. Access widths
are described and defined in the Engineering Development Manual.

Table 20.70.450 — Access Widths.

Dwelling Type and Number

Engineering Development Manual
Access Types and Width

1 unit Residential

2 — 4 units Shared

5 or more units Multifamily
Commercial, public facility [Commercial
Circular Per Criteria in EDM

5 or more units without
adjacent development
potential

Private Street

B. Relevant 2016 Engineering Development Manual (EDM) provisions

EDM Appendix A defines “access” to mean “the safe, adequate, and usable
ingress/egress (entrance/exit) between private property and the public street system.

Usually defined at the right-of-way.

EDM Section 11.2, Table 9 Access Widths

Access Types Width (FT) Width (FT)
Min. Max. Min.

Residential 10 20 10

Shared 20 30 20
Multi-family 20 30 20
Commercial 20 30 20

Circular Drive 10 12 NA

Private Street 20 30 20

Max.
20
30
30
36
NA
30

C. Unlike EDM Table 9, which speaks to access types, SMC Table 20.70.450 — Access
Widths speaks to the number of dwelling units in relationship to access types. For the
purposes of this Administrative Order, SMC Table 20.70.450 provides for two distinct
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access types when “5 or more units” are proposed. Multi-family access is required for
5 or more units but private street access is required when those same units are “without
adjacent development potential.”

. According to EDM Table 9 Access Widths, multifamily and private street access require

the same width - a minimum width of 20 feet and a maximum width of 30 feet on both
arterial and non-arterial streets.

. As the definitions in the SMC and EDM denote, access is the point at which a property

connects to the public street system. Thus, access is not a type of driveway (single,
shared, circular) or street (public or private), it is limited to the paved area (asphalt or
concrete) between the property line and the edge of the public right-of-way. Access
does not extend beyond this point.

. The method of internal circulation beyond the access point is determined by the land

use category for the proposed development. SMC 20.50. 140 contains access standards
for multi-family and single-family attached developments and SMC 20.60.150 sets the
general requirement for adequate vehicular and pedestrian access to the public right-
of-way.

. It is generally presumed that the City Council meant precisely what it said when it

adopts a regulation and, therefore, when possible, regulations should be construed so
that no clause, sentence, or word is rendered meaningless, made superfluous, void, or
insignificant. Because of this maxim, the Department cannot simply choose to ignore
the clause but, the Department can subtract language when it is certain that the City
Council did not intend the words to be in the regulation and the rejection of the words
serves merely as a correction of careless language and actually gives the true intention
of the regulation. In other words, the Department can look at the purpose of the statute
which must prevail over express but inept language.

. The purpose of SMC Subchapter 6 is clearly set forth in SMC 20.70.440 - to establish

basic dimensional standards for access widths when applied to certain types of
development. SMC Table 20.70.450 does this by assigning an access width by the
number of dwelling units in a proposed project. Which for projects of 5 units or more,
is the same regardless of adjacent development potential.

CONCLUSIONS

A. Is the clause “without adjacent development potential” superfluous to give effect to
SMC 20.70 Subchapter 6 access widths?
Yes, in this instance, since the access widths for multifamily and private streets are
the same, the Department concludes the clause “without adjacent development
potential” does not have any useful purpose within the context of SMC 20.70
Subchapter 6. It is mere surplusage and unnecessary to give the regulation’s
purpose effect.



B. What SMC section regulates internal vehicle and pedestrian circulation beyond the
access approach for five (5) or more single family attached dwellings?
Single family attached residential developments are regulated by SMC 20.50
Subchapter 2. Internal circulation is expressly regulated by SMC 20.50.140 Parking
— Access and location — Standards. In addition, SMC 20.60.150 Adequate access
sets forth requirements for vehicular and pedestrian access. Access widths
contained in SMC 20.70.450 and EDM Table 9 have not impact on internal
circulation.

IV. DECISION:

When processing development applications for five (5) or more dwelling units, the City of
Shoreline shall disregard the clause “without adjacent development potential” contained in
SMC Table 20.70.450 and shall apply the access width of a minimum of 20 feet and a
maximum of 30 feet.

When processing development applications for five (5) or more dwelling units, the City of
Shoreline shall apply the internal circulation requirements of SMC 20.50.140 and SMC
20.60.150 when those units include single-family attached dwellings.

Note: This decision does not vest a project and is subject to the code in effect at the time of this
action.
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