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ADMINISTRATIVE ORDER#000123-081314

CODE INTERPRETATION

CODE SECTION: 20.20.016 and 20.50.390(B) Dormitory definition
and minimum parking standards

L ISSUE:
What is the definition of a unit for a dormitory? How does this apply to SMC
20.50.390(B) Special Residential Parking Standards?

II. FINDINGS:

e The current Shoreline Municipal Code (SMC) provides minimum parking
standards for dormitory parking.

o The parking standard for dormitory is one parking space for 2 units.

e Under SMC 20.20.016, a dwelling unit is defined, however, it is distinguished
from lodging, such as hotel/motel or dormitory.

* The code does not include a definition of unit for a dormitory.

e Dormitory is a listed use in SMC 20.40.120 Residential Uses that is permitted in
all zones with the exception of R-4 through R-6 zones where it is prohibited and
in the R-8 through R-12 zones where is it is a Conditional Use if it meets the
Indexed Supplemental Criteria in SMC 20.40.330.

e SMC 20.40.330 states that “Dormitories are allowed only as an accessory to a
school, college, university or church.”

e SMC 20.40.120 Residential Uses Table further classifies a dormitory by reference
to the North American Industry Classification System (NAICS) number 721310.

o NAICS 721310 refers to a category titled “Rooming and Boarding Houses™
defined as establishments that “provide temporary or longer-term
accommodations which, for the period of occupancy, may serve as a principal
residence. These establishments also may provide complementary services, such
as housekeeping, meals, and laundry services.” Examples of uses in this category
are listed as: dormitories (off campus), sorority houses, fraternity houses,
workers” camps and rooming houses.

e The International Residential Code (IRC) Chapter 2 defines a “Sleeping Unit” as
a room or space in which people sleep, which can also include permanent
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IIL.

Iv.

provisions for living, eating and either sanitation or kitchen facilities but not both.
Such rooms and spaces that are also part of a dwelling unit are not sleeping units.

CONCLUSIONS:

The existing minimum parking standard for a dormitory is unusable without a
definition of a unit as it applies to a dormitory.

A dormitory must be an accessory to a school, college, university or church.
Therefore, a dormitory must be located on the same site as the school, college,
university or church; or located on an off-site property owned by the school, college,
university or church; or located on an off-site on property leased/rented by the school,
college, university or church; or located in an off-site facility managed or controlled
by the school, college, university or church.

DECISION:

Based on the findings and conclusion a “dormitory unit™ shall be defined as a
sleeping unit with sleeping accommodations (beds) for up to four (4) persons. The
following standard applies for sites located within % mile of High Capacity
Transit service only. For each bed in the dormitory unit, .25 parking spaces are
required. Exception, a dormitory unit with only one bed is required to provide .5
parking spaces. SMC 20.50.400 Reduction to minimum parking requirements shall
not be used to reduce the minimum standards for parking for a dormitory located
within a ¥ mile of High Capacity Transit.

In recognition that a dormitory may include sleeping units as defined by the IBC with
more than four beds, a few exampies are provided to illustrate how to distinguish a
“dormitory unit” from a sleeping unit and how to apply SMC 20.50.390(B) to
determine the minimum parking spaces required.

# of bed(s) in a single # of Dormitory Minimum # of Parking

Sleeping Unit Unit(s) Spaces

1 bed 1 unit .5 parking space (see exception
above)

2 beds 1 unit .5 parking space (.25 parking

: spaces * 2 beds)

3 beds 1 unit .75 parking space (.25 parking
spaces * 3 beds)

4 beds 1 unit 1 parking space (.25 parking
spaces * 4 beds)

5 beds 2 units 1.25 parking spaces (.25
parking spaces * 5 beds)

6 beds 2 units 1.5 parking spaces (.25 parking
spaces * 6 beds)
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Note: Sites located more the % mile from High Capacity Transit are required to
provide .33 parking spaces per bed in a dormitory unit and may apply for a reduction
to minimum parking requirements under SMC 20.50.400. One exception, a
dormitory unit with only one bed is required to provide .5 parking spaces.

%ZM 813 - 14

Director’s Signature Date

Page 3 of 3







